Geen categorie

Lesgeven in Toulouse … in het Frans

Written by Ben Verhoeven januari 6, 2019 0 comment

De laatste maand van 2018 bracht nog een nieuwe ervaring voor mij. Ik werd uitgenodigd om een weekend lang een workshop te geven over de voorstelling Weerwolven aan TIC, een Franse improvisatiegroep in Catus, nabij Toulouse. Hoewel mijn uitnodiging van hun Nederlandse secretaris Koos kwam, zou ik in het Frans lesgeven. “Les loups-garous” was mijn eerste workshop in het Frans ooit en ondanks enkele vertaaldingetjes (niet eens foutjes want serieus, wie wist er dat “chambre” in het Frans enkel de slaapkamer is en niet eender welke kamer, dat blijkt “pièce” te zijn) ging het veel vlotter dan ik dacht. Ik was echt verrast dat in het Frans lesgeven gemakkelijker ging dan in het Frans optreden, wat ik al eerder deed, maar nu ik terugdenk is het wel logisch. Wanneer ik lesgeef, heb ik de hele workshop voorbereid en weet ik wat ik aan het doen ben. Ik moet ook minder vertrouwen op het verstaan van mijn scenepartners (de Fransen spreken notoir snel) omdat ik voor verduidelijking kan vragen wanneer nodig.

Omdat ik toch naar Toulouse ging gaan, contacteerden Koos en ik verschillende andere improgroepen in Toulouse om te kijken of ik met hen kon werken in de dagen na de workshop met TIC. Dit is allemaal zo mooi op zijn pootjes terecht gekomen. Op maandagnamiddag gaf ik mijn workshop “Garder les apparances” (Keeping up appearances) aan een groep van La Bulle Carrée en dan op dinsdagavond mijn workshop “Pathos & Passion” aan een groep van Melting Pot. Bedankt Eric en Remy om dit te organiseren!

Een uitgeputte groep van Melting Pot na een diepe duik in emoties tijdens de Pathos & Passie workshop.

Niet alleen professioneel was dit een inspirerende trip, maar ook op persoonlijk vlak. Tijdens het weekend verbleef ik bij Koos en zijn vrouw Tineke in hun mooi landelijk huisje. Zo’n warm welkom en toffe tijd daar. Ook maar zo gemakkelijk om even Nederlands te kunnen spreken na een hele dag in het Frans les te geven. Ze namen me ook uit eten om de eend uit hun regio te proeven en ook al was hij ietwat aangebrand, was hij toch nog lekker.

Koos, Tineke en ik.

Ook de volgende twee dagen waren een toffe logeerpartij, dit keer bij Eric en zijn familie. Ik kende Eric nog van Lyon Improv Fest eerder dit jaar waar we samen een workshop bij Patti Stiles volgden. Het was een plezier je terug te zien, je familie te ontmoeten, en mee de verjaardag van je zoontje te vieren. Joyeux anniversaire, Neil!

Fanny, Neil, Eric en ik.