Over

ERLNMYR is het bedrijf van improvisator en doctor in de taalkunde Ben Verhoeven. Tijdens zijn wetenschappelijke carrière raakte hij gefascineerd door wetenschapscommunicatie en hij gebruikte daar ook steeds frequenter zijn improvisatievaardigheden voor. Bens achtergrond en lopende projecten in zowel wetenschap als improvisatie schetsen we hieronder.

Improvisatie

Ben speelt al improvisatietheater sinds 2011. Na enkele jaren op de spreekwoordelijke schoolbanken, richtte hij in 2014 samen met enkele gelijkgestemde zielen Swaajp Improtheater op, een Antwerps theatergezelschap en later ook improvisatieschool. Naast het Nederlands voorziet het gezelschap ook voorstellingen in het Engels.

Naast Swaajp is Ben ook lid van het muzikaal improtheater Commotie, waarmee hij eind 2017 de prijs voor “beste longform improvoorstelling van Vlaanderen” in de wacht sleepte bij de improwedstrijd Kemphanen.

Ben schuimt steevast internationale improfestivals af om er workshops en masterclasses te volgen en er voorstellingen te zien, maar ook om er les te geven en zelf op te treden met bijvoorbeeld het Nederlands-Belgische ensemble Werewolves, the improv show of het trio Prism dat zich in 2019 eveneens tot de beste kon kronen in een nieuwe wedstrijd van Kemphanen.

Als gedreven organisator is Ben ook stichtend lid van The SIN – een internationaal netwerk van ambitieuze improspelers en -organisatoren in Europa.

Tenslotte is Ben ook zeer muzikaal geïnteresseerd. Dit bewijst hij niet enkel met zijn stem, maar ook met zijn handen en voeten. Zo zet hij geregeld een stap opzij om het theater niet te leiden maar net als percussionist bij te staan. Een mooi voorbeeld is Improovelicious, het internationaal improfestival in Leuven waar hij in 2018 de drums verzorgde.

Zijn recentste verwezenlijking is het schrijven van het hoofdstuk “Improvisation and the Scientific Method” in het boek Essays on Improv.

Wetenschap

Ben is computerlinguïst van opleiding. Kort geschetst is hij dus een taalkundige die taal bestudeert en modelleert met computers.

Zijn academische carrière begon in 2012 met een internationale stage aan de North-West University in Zuid-Afrika waar hij onderzoek deed naar hoe de betekenis van nieuw samengestelde woorden automatisch achterhaald kan worden.

Wat later startte hij als doctorandus aan UAntwerpen op het AMiCA-project, waar teksttechnologie wordt gebruikt om grensoverschrijdend gedrag op sociale media automatisch te herkennen. In 2014 behaalde hij een prestigieus aspirantmandaat bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) waarmee hij vier jaar de tijd kreeg om onderzoek te doen naar auteursprofilering. De centrale onderzoeksvraag: “Welke eigenschappen van een auteur kunnen we voorspellen op basis van enkel diens tekst?”

Reeds tijdens dit doctoraat was Ben gebeten door wetenschapscommunicatie, en met succes. Zo behaalde hij een derde plaats op FameLab Belgium, deed hij aan wetenschapscomedy op Bright Club Brussels, en was hij actief op menige Dag van de Wetenschap, Wetenschapsweek, en Kinderuniversiteit. Door al deze inspanningen werd hij in 2017 onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie van de KVAB.

In juni 2018 verdedigde hij zijn doctoraatsproefschrift en behaalde hij succesvol het diploma Doctor in de Taalkunde.