Koninkrijk der Weetgierigen

Welkom beste landgenoten… Zo begint dit filosofische sprookje over een koning die houdt van zekerheid, standvastigheid en orde, en een prinses die haar zorgeloze maar kleine wereld liever inruilt voor een leven waarin ze op onderzoek uitgaat. De hofhouding neemt jullie mee door hun verhaal waarin de hoofdrollen worden gespeeld door de kinderen zelf: de prinses, de koning, de koningin. De hamvraag blijft: is het slim om te twijfelen? 

In dit nieuwsgierig meespeeltheater nemen we telkens een groep kinderen mee in de onderzoekswereld van de wetenschapsfilosofie. De voorstelling roept allerhande vragen op die we uitdiepen via de wetenschappelijke methode en het socratisch gesprek. We nodigen zo alle kinderen uit om mee te denken: tijdens en tot lang na de voorstelling. 

Koninkrijk der Weetgierigen is gericht op leerlingen van het derde tot het zesde leerjaar van de lagere school, waarbij er steeds minstens één klas van de derde graad aanwezig moet zijn.

Reacties

“We willen jullie oprecht bedanken voor de mooie voorstelling.  Ze was interactief, waardoor onze leerlingen actief betrokken waren en volledig mee in het verhaal zaten.  Ook de aankleding van het podium en de kostuums waren zodanig gekozen dat dit de fantasie van de kinderen prikkelde.  Kortom, een prachtige voorstelling waarvan we graag een vervolg zien.”
– Veerle Verbesselt, Heilig Hart Jette

“Tijdens Koninkrijk der Weetgierigen wordt op een speelse manier de nieuwsgierigheid van de leerlingen opgewekt. 
Omdat ze mogen meespelen zie je de betrokkenheid groeien en de interesse in de filosofie achter wetenschap ontstaan.

De voorstelling wordt gespeeld door twee hofhouders die heel verhalend en theatraal een ode aan de twijfel brengen.
Een wetenschapsvoorstelling die je moet gezien hebben met je klas.”
– Jasper Steurs, CC De Factorij, Zaventem

“Het was een plezier om te zien hoe je speels en kindgericht maar tegelijk helder en doelgericht de essentie van wetenschappelijk onderzoek kan overbrengen. Alle lof voor deze prestatie.”
Dominiek Sandra, UAntwerpen

“Met het hele gezin genoten van de voorstelling! ‘Zonder twijfel weet je niets zeker.’ Waarheid als een koe in de wetenschap, mooie boodschap!”
Lise Van der Haegen, Artevelde

Foto’s

Teaser

Cast & Creatievelingen

Met en van: Tine Van Den Broeck & Ben Verhoeven
Naar een verhaal van: Pieter Tijtgat (De Prinses die Alles Weten Wou)
Kostumering: Lotte Cools
Decor: Griet Herssens & Simone Scaini
Artistieke coaching: Stefanie De Pauw
Filosofiecoaching: Jelle De Schrijver
Fotografie: Karolina Maruszak
Videografie: Adam Dens
Productie: Ben Verhoeven & Tine Van Den Broeck
Een samenwerking van: Odisee Hogeschool & ERLNMYR
Met steun van: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – Innoviris.

Lesmap

Met deze lesmap kunnen leerkrachten na de voorstelling werken aan het thema: leren redeneren binnen wetenschap en (wetenschaps)filosofie. Voor klassen of leerlingen die extra ondersteuning kunnen gebruiken is er een pre-teaching module om al voor de voorstelling aan de slag te kunnen.