Improbotics

“Kan een artificieel intelligente robot improvisatietheater maken? Ja, dat bewijst chatbot Alex met verve.”

Eos Wetenschap

Wat als een robot een theatervoorstelling kaapt? En hoe ziet dat niet-menselijke theater er dan uit? Met Improbotics testen we dat uit met Alex: een unieke chatbot die via ChatGPT dialogen voert, mensen bestuurt en het strafste wetenschapstheater maakt!

In het begin van de voorstelling speelt onze robot zelf nog mee. Maar al gauw neemt hij een van de spelers over en vormen ze samen een cyborg: half mens, half computer. Het publiek heeft er het raden naar wie door Alex wordt aangestuurd via een oortje, en wie nog uit vrije wil spreekt. Kan jij de robotgestuurde speler ontmaskeren?

En voor wie is dat dan, die Improbotics?
Wel, voor iedereen. We bieden onze interactieve voorstelling aan in het Nederlands én het Engels. Maar ook qua inhoud en stijl passen we ons aan aan het publiek: 

  • Scholen: Als wetenschapstheater brengt Improbotics inhoud die past bij thema’s die in de tweede en derde graad secundair aan bod komen: digitalisering, kunstmatige intelligentie, theater …
  • Organisaties en bedrijven: Improbotics is een leuke uitstap voor elke organisatie. Interactief, grappig, entertainend, maar ook leerrijk. Over artificiële intelligentie en zo veel meer.
  • Familie: Een robot op een podium, da’s plezant voor jong en oud. Improbotics is een fijne kennismaking met improvisatietheater én artificiële intelligentie voor het hele gezin, van 8 tot 99 jaar.

Is geen enkele van deze omschrijvingen helemaal wat je zoekt? Improbotics biedt voorstellingen op maat, qua inhoud en stijl gericht op het doelpubliek.

Reacties

“De voorstelling is een aanrader voor jong en oud, of je nu komt om te lachen of om iets bij te leren.”
– Kim Verhaeghe, Eos Wetenschap

“Een prachtige voorstelling die je gradueel meeneemt doorheen verschillende stappen, tot je aan een finale komt waar je de AI niet meer kan onderscheiden van z’n menselijke tegenspelers. Grappig, indrukwekkend, duidelijk en leerzaam!”
Sam Van Battel, Pius X

“Sterk welke rol AI speelt in jullie voorstelling. Het was heel interactief, en werd nog sterker toen jullie ook de Turingtest in het theaterspel betrokken. Zo’n jeugdig publiek blijven boeien, da’s heel knap.”
– Leerkracht 4e Middelbaar

“Fijne manier om AI – met al zijn mogelijkheden en gebreken – bekend te maken bij het grote publiek.”
Felix De Clerck, Kabinet Crevits

“Geweldig concept, perfecte uitvoering! De show laat hun fouten er charmant uitzien, betrekt het publiek op zo’n leuke manier en leert je over de mogelijkheden van AI!”
Lauranne Pouliart

Cast & Creatievelingen

Spel: Charlotte De Metsenaere, Gilles Delvaulx, Karen Aerts, Ann Claes, Magali Minet, Alain Rinckhout en Ben Verhoeven (in wisselende bezetting)
Regie: Ben Verhoeven 
Scenografie: Robin Decoster 
Dramaturgie: Imre Spoor 
Kostumering: Lotte Cools 
Illustraties: Koen Van Den Eeckhout
Techniek: Jesse Steurs
Technologische steun: Thomas Winters en Sebastiaan Jansen
Concept: het Improbotics consortium, bestaande uit Kory Mathewson, Piotr Mirowski, Jenny Elfving en Ben Verhoeven
Productie: ERLNMYR
Met steun van: het departement EWI van de Vlaamse Overheid

Lesmap

In samenwerking met AI op School werd een lesmap ontwikkeld die door middelbare scholen gebruikt kan worden om na de voorstelling aan de slag te gaan met deze thema’s in de les. Download de versie voor leerkrachten en de versie voor leerlingen (versie 2020, update op komst).

Met dank aan

Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door steun van het Departement EWI van de Vlaamse Overheid.
Deze voorstelling gebruikt een robot die gesponsord werd door EZ-Robot.