Improbotics

“Kan een artificieel intelligente robot improvisatietheater maken? Ja, dat bewijst chatbot Alex met verve.”

Eos Wetenschap

Kan een robot ooit theater maken en zo ja, hoe ziet dat niet-menselijke theater er dan uit? Met Improbotics testen we dit uit door de chatbot Alex leven in te blazen.

Hoewel deze robot aanvankelijk zelf meespeelt in de voorstelling, gaan de artiesten van Improbotics al gauw een stapje verder. Alle spelers dragen een oortje, waarmee ze de tekst van Alex rechtstreeks in hun oor kunnen ontvangen. Wanneer Alex als een onzichtbare regisseur de touwtjes in handen neemt en een van de spelers overneemt als ’cyborg’, heeft het publiek er het raden naar wie door de theatrale robot wordt bestuurd, en wie er spreekt uit eigen vrije wil.

Improbotics werd ontwikkeld door computerwetenschappers Piotr Mirowski (UK) en Kory Mathewson (Canada). Zij bouwden een kunstmatig intelligente chatbot gebaseerd op computermodellen van hoe taal werkt. Deze modellen werden gemaakt door een slimme computer enorme hoeveelheden tekst te laten analyseren, met 1,5 miljard parameters en een dataset van 8 miljoen webpagina’s. Deze software kan nu tekst genereren door woorden te voorspellen op basis van de voorgaande woorden in een tekst. Door deze modellen fijn te stellen op ondertitels van meer dan 100,000 films, kan Alex nu niet enkel woorden in zinnen genereren, maar ook dialogen voeren.

Spel: Charlotte De Metsenaere, Gilles Delvaulx, Karen Aerts, Ann Claes, Magali Minet, Alain Rinckhout en Ben Verhoeven (in wisselende bezetting)
Regie: Ben Verhoeven 
Scenografie: Robin Decoster 
Dramaturgie: Imre Spoor 
Kostumering: Lotte Cools 
Illustraties: Koen Van Den Eeckhout
Techniek: Jesse Steurs
Technologische steun: Thomas Winters en Sebastiaan Jansen
Concept: het Improbotics consortium, bestaande uit Kory Mathewson, Piotr Mirowski, Jenny Elfving en Ben Verhoeven
Productie: ERLNMYR
Met steun van: het departement EWI van de Vlaamse Overheid

Improbotics is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Een leerrijke voorstelling voor organisaties en bedrijven, maar ook beschikbaar als schoolvoorstelling voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

Meer weten? Stuur gerust een mailtje naar ben@erlnmyr.be.

Reacties

“De voorstelling is een aanrader voor jong en oud, of je nu komt om te lachen of om iets bij te leren.”
– Kim Verhaeghe, Eos Wetenschap

“Improbotics is bij momenten redelijk absurdistisch, maar wel onderhoudend improvisatietheater.”
– Els Bellens, DataNews Knack

“Fijne manier om AI – met al zijn mogelijkheden en gebreken – bekend te maken bij het grote publiek.”
Felix De Clerck, Kabinet Crevits

“Wat ik heel sterk vond aan de voorstelling is dat jullie heel duidelijk maken wat je gaat doen, en hoe AI daarin een rol speelt. Daarbij is een speler die als cyborg de input van de AI krijgt hilarisch. Bij zulk jeugdig publiek de aandacht vasthouden en hen kunnen boeien is heel knap. De interactie met het publiek was groot: jullie gebruiken de elementen die zij zelf aandragen heel vlot en speels, en het spel wordt daarna vlot en met veel humor aangepast, altijd met een grote rol voor de AI. Jullie voorstelling werd op zijn sterkst als jullie, op het einde, ook de Turingtest in het theaterspel betrekken en daar ook een stukje uitleg over geven.”
– Leerkracht 4e Middelbaar

Lesmap

In samenwerking met AI op School werd een lesmap ontwikkeld die door middelbare scholen gebruikt kan worden om na de voorstelling aan de slag te gaan met deze thema’s in de les. Download de versie voor leerkrachten en de versie voor leerlingen.

Met dank aan

Deze voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door steun van het Departement EWI van de Vlaamse Overheid.
Deze voorstelling gebruikt een robot die gesponsord werd door EZ-Robot.