Hoofdstof

Hoofdstof is een interactieve theatervoorstelling die jongeren uit de eerste graad secundair onderwijs wil nieuwsgierig maken naar wetenschap en STEM in al hun facetten. 

Wat kan u verwachten?

De voorstelling is opgebouwd als een spelprogramma op televisie, waarbij een wetenschapper geld probeert te winnen voor een belangrijk onderzoeksproject. Daarbij spelen de kennis en deelname van het publiek een belangrijke rol. Enkel als de toeschouwers het juiste antwoord weten, komt de wetenschapper een stapje dichter bij het beoogde budget. 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Zonder het soms zelf te beseffen hebben jongeren een prachtig staaltje technologisch vernuft in hun broekzak: de smartphone. Met behulp van de handige Hoofdstofapp sturen de leerlingen hun antwoorden door naar de acteurs en mogen zij zelfs mee het verloop van de voorstelling bepalen. Is het een mannelijke wetenschapper met een vrouwelijke presentator, of net andersom? Welke wetenschappelijke thema’s komen aan bod in de scènes? Gaat de wetenschapper met het budget aan de haal of leert hij/zij omgaan met teleurstelling en verlies? Uiteindelijk liggen alle beslissingen in handen van de jongeren en hun smartphone. Verwacht je niet aan de klassieke proefjes in deze voorstelling, wel een diversiteit aan wetenschappelijke vraagstukken en maatschappelijke discussies afgewisseld met hilarische scènes, dankzij het improvisatietalent van de acteurs. 

Kortom:

Wetenschap, technologie, improvisatie en humor? Het komt samen in Hoofdstof. De kundige maar speelse improvisatie van de acteurs maakt wetenschappelijk onderzoek toegankelijk en relevant, terwijl het virtuoze pianospel het theater een muzikaal jasje geeft. Een wetenschappelijke voorstelling die leerlingen gegarandeerd interesseert, enthousiasmeert en bijblijft! 

Spel: Ben Verhoeven, Charlotte De Metsenaere, Ann Claes, en Ingmar Dasseville (in wisselende bezetting)
Concept: Ben Verhoeven, Charlotte De Metsenaere en Ingmar Dasseville
Muziek en App: Ingmar Dasseville
Scenografie: Robin Decoster
Dramaturgie: Imre Spoor
Grafisch ontwerp: Silke Brusselmans
Productie: Ben Verhoeven – ERLNMYR

Hoofdstof wordt aan middelbare scholen aangeboden in het kader van Technopolis on Tour, gericht aan leerlingen in de eerste graad secundair onderwijs. Andere organisaties of festivals kunnen de voorstelling boeken via mail: ben@erlnmyr.be

Foto’s: Ben Van Den Broecke