Hoofdstof

“Ik zag zelden zo’n originele voorstelling waar de leerlingen weken later nog enthousiast naar verwezen. Een aanrader!”

Anemoon Van Hauwermeiren, leerkracht K.A. Berchem

Hoofdstof is een interactieve theatervoorstelling die jongeren uit de eerste graad secundair onderwijs wil nieuwsgierig maken naar wetenschap en STEM in al hun facetten. 

Wat kan u verwachten?

De voorstelling is opgebouwd als een spelprogramma op televisie, waarbij een wetenschapper geld probeert te winnen voor een belangrijk onderzoeksproject. Daarbij spelen de kennis en deelname van het publiek een belangrijke rol. Enkel als de toeschouwers het juiste antwoord weten, komt de wetenschapper een stapje dichter bij het beoogde budget. 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Zonder het soms zelf te beseffen hebben jongeren een prachtig staaltje technologisch vernuft in hun broekzak: de smartphone. Met behulp van de handige Hoofdstofapp sturen de leerlingen hun antwoorden door naar de acteurs en mogen zij zelfs mee het verloop van de voorstelling bepalen. Welke wetenschappelijke thema’s komen aan bod in de scènes? Gaat de wetenschapper met het budget aan de haal of leert hij/zij omgaan met teleurstelling en verlies? Uiteindelijk liggen alle beslissingen in handen van de jongeren en hun smartphone. Verwacht je niet aan de klassieke proefjes in deze voorstelling, wel een diversiteit aan wetenschappelijke vraagstukken en maatschappelijke discussies afgewisseld met hilarische scènes, dankzij het improvisatietalent van de acteurs. 

Kortom:

Wetenschap, technologie, improvisatie en humor? Het komt samen in Hoofdstof. De kundige maar speelse improvisatie van de acteurs maakt wetenschappelijk onderzoek toegankelijk en relevant, terwijl het virtuoze pianospel het theater een muzikaal jasje geeft. Een wetenschappelijke voorstelling die leerlingen gegarandeerd interesseert, enthousiasmeert en bijblijft! 

Spel: Ben Verhoeven, Ann Claes en Ingmar Dasseville
Concept: Ben Verhoeven, Charlotte De Metsenaere en Ingmar Dasseville
Muziek en App: Ingmar Dasseville
Scenografie: Robin Decoster
Dramaturgie: Imre Spoor
Grafisch ontwerp: Silke Brusselmans
Techniek: Jesse Steurs
Fotografie: Peter Theunissen
Productie: Ben Verhoeven – ERLNMYR

Hoofdstof is een schoolvoorstelling gemaakt voor leerlingen in de eerste graad secundair onderwijs.

Reacties

“Onze eerste graad genoot van de voorstelling ‘Hoofdstof’. Leerlingen werden telkens op verrassende wijze betrokken en zagen hun eigen inbreng tot leven komen op het podium. De improvisatie was verfrissend en grappig. Een fijne combinatie tussen theater en het tonen van verschillende inspirerende wetenschappers. Afhankelijk van de inbreng komen er telkens andere wetenschappelijke rolmodellen aan bod.
Ik zag zelden zo’n originele voorstelling waar de leerlingen weken later nog enthousiast naar verwezen.
Een aanrader!”
– Anemoon Van Hauwermeiren, leerkracht K.A. Berchem