Creatief schrijven met een taalrobot

Written by Ben Verhoeven december 23, 2022 0 comment

Workshop voor kinderen en jongeren vanaf de derde graad lager onderwijs tot en met volwassenen.

Inspiratie vinden om een verhaal te schrijven is niet altijd gemakkelijk.
Wat als we de technologie ons een handje laten helpen?
Als je een tekst schrijft samen met een taalrobot, is dat dan kunst?

Computers die met ons in gesprek gaan of zelfs je (huis)werk doen?! Het is de toekomst die vandaag eigenlijk al realiteit is. Spannend en misschien zelfs een tikkeltje onwennig. Samen ontdekken we wat die technologie voor ons in petto heeft en hoe wij daar mee aan de slag kunnen.

Nu ChatGPT en andere generatieve AI niet uit het nieuws zijn weg te slaan, schrijven wij teksten zij aan zij met deze technologie. We slaan de handen in elkaar en gebruiken elkaars kracht om gedichten en dialogen in elkaar te knutselen. De deelnemers zorgen voor de input en de computer helpt met het strooien van woorden en zinnen. Laat je verrassen door de kracht van algoritmes en creëer samen de meest knotsgekke en zelfs pakkende resultaten.

Lesgever: Ben Verhoeven, Karen Aerts, of Magali Minet
Ontwikkeld door: Ben Verhoeven, Magali Minet & Thomas Winters
Duur: 100 minuten (of onderling af te spreken)
Benodigdheden: lokaal met groot scherm, een laptop of computer per 2 deelnemers, internet

Zeer goed gebracht, enthousiast en op het juiste moment werd telkens gevraagd om de vingers naar beneden te doen zodat er geen reacties bleven komen (deze klas vertelt nogal graag). Duidelijk uitleg, steeds kort werkmoment afgewisseld met uitleg over een nieuwe opdracht. Kinderen vonden het heel leuk en de juf ook! Het voorlezen op het einde was ook tof. Bijzonder hedendaags thema: teksten schrijven met behulp van computer.” – Katleen, juf 5e leerjaar