Artistieke Lessen

Wie is Ben als lesgever?

Ben Verhoeven is een professioneel improvisator uit Antwerpen, België. Hij is mede-oprichter en drijvende kracht achter Swaajp Improtheater, co-regisseur van Werewolves the improv show en enthousiaste speler bij Prism en Commotie. Sinds hij in 2011 begon met improvisatie speelde hij al meer dan 220 voorstellingen in tien landen en drie talen.

Ben was docent improtheater aan het Conservatorium Mechelen voor vier jaar. Daarvoor leidde hij de Swaajp School of Improv die hij zelf oprichtte. Hij geeft regelmatig workshops aan verschillende groepen in België en het buitenland (India, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Slovenië, en Nederland). Hij is bovendien een stichtend lid van The SIN, een internationaal netwerk voor ambitieuze improvisatoren in Europa. Ben gelooft dat het spelen van improvisatie met emoties en personagestandpunten als leidraad mooiere verhalen op het podium tot gevolg heeft.

> LEES MEER

Workshops

Op gepassioneerde wijze een talent helpen vormen, dat is voor Ben de basis van het lesgeven. Die passie voor improvisatie deelt hij graag met andere theatergroepen en festivals om zo ieders visie te verrijken. Een workshop in improvisatie is pas succesvol als zowel leerlingen als lesgever er sterker, slimmer, en enthousiaster uitkomen!

Hieronder vindt u de beschrijvingen van de workshops die ik kan meebrengen. Al deze workshops zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans.

Aangepaste workshops zijn steeds mogelijk. Stuur daarvoor even een bericht op ben@erlnmyr.be.

Wat vonden de deelnemers?

Regels in impro? Een experiment!

Welke regels probeer jij te volgen wanneer je aan impro doet? In welke improtips geloof jij sterk? En in welke niet? Wel, bereid je er op voor dat deze overtuigingen uitgedaagd gaan worden. In dit laboratorium experimenteren en spelen we met de regels. Dit onderzoek helpt ons een beter begrip te bekomen van het hoe, waarom en wanneer van zulke regels. Niets is waar tot het bewezen is! Huiswerk: denk even over welke regel jij belangrijk vindt en breng deze naar de les.

Ook beschikbaar als online workshop.

Pathos en passie

Een van de heerlijkste momenten bij het spelen van impro is de spannende stilte die in een theater hangt tijdens een emotionele scene. Wanneer deze stilte doordringt, weet je dat je het publiek succesvol in het theater hebt betrokken. Dat je hen zo hebt weten ontroeren dat ze in spanning hun adem inhouden terwijl de scene zich verder ontplooit.

Een belangrijk aspect voor het creëren van zo’n moment, is het tonen van oprechte emoties. Deze workshop gaat over het gebruiken van echte én genuanceerde emoties om zo je publiek te kunnen raken. We gebruiken acteeroefeningen om te ervaren hoe ons gezicht, onze stem, en ons lichaam veranderen wanneer we bepaalde emoties voelen. We analyseren deze veranderingen en leren ze bewust gebruiken om spanning in een scene te steken. Als jij in je scene investeert, zal het publiek in jou investeren.

Keeping up appearances

Soms, wanneer we een scene improviseren, weten we niet goed waar de scène naartoe gaat. Andere keren zijn we dan weer verrast door het spelaanbod van onze partner. In beide gevallen willen we echter niet dat het publiek daar iets van merkt. Vertrouwen uitstralen, door het verbergen van onze twijfel als acteur, is de sleutel om dit te doen werken.

In deze workshop werken we aan het maken van diverse gedurfde spelaanboden waar vertrouwen centraal staat, maar ook hoe we met evenveel vertrouwen de acties van onze spelpartner kunnen volgen. Misschien weet de acteur soms niet goed wat hij aan het doen is, maar diens personage weet het altijd.

Weerwolven

Weerwolven is een geïmproviseerde theatervoorstelling gebaseerd op het populaire spel Weerwolven van Wakkerdam. De acteurs spelen het verhaal van een dorp waar de weerwolvenvloek toeslaat. Elke nacht vermoorden de wolven een onschuldige burger. In tegenstelling tot het populaire spel is het hier niet aan de spelers, maar aan het publiek om de weerwolven te ontmaskeren! Samen met Sytse Wilman regisseert Ben een Nederlands-Belgisch ensemble dat deze voorstelling op internationale festivals speelt.

In deze workshop leert u deze voorstelling vol bloeddorstige wolven en onschuldige burgers zelf opvoeren. Stap voor stap dwalen we door de verschillende fases van de show en overlopen we essentiële technieken voor een overtuigende opvoering. We besteden ook speciale aandacht aan het creëren van een juiste sfeer, podiumbeeld en spanning.

Liedjes met structuur

In deze workshop gaan we dieper in op de mogelijke structuren in geïmproviseerde liedjes. We brengen enkele klassieke én vernieuwde ideeën mee die gegarandeerd scoren bij een publiek. Deelnemers worden verwacht eerdere ervaring te hebben met muzikaal improviseren.

Deze workshop brengt Ben liefst samen met de geweldige pianist Ingmar Dasseville. Het materiaal voor deze workshop wordt ontwikkeld en afgestemd binnen de muzikale improgroep Commotie.

A capella

De mens is geboren met verschillende gaven, om te bewegen, kijken, luisteren, voelen, proeven, en … muziek te maken. Deze workshop gaat over het eerste instrument waarmee de natuur ons voorzag: onze stem. Met a capella leren we onze eigen soundtrack te maken, zelfs op het podium. We maken zo liedjes met beats en harmonieën en leren deze te gebruiken, zowel om scenes van muzikale ondersteuning te voorzien als om volledige geïmproviseerde liedjes te zingen.